FEBRUARI
Artikel 1: Akkoord over staakt-het-vuren op 15 februari
Datum: 12/02/2015
Samenvatting: Op 15 februari gaat in Oost-Oekraïne een staakt-het-vuren in. Dit werd beslist na nachtelijke onderhandelingen tussen de leiders van Rusland en Oekraïne. Deze leiders hebben een akkoord bereikt over enkele belangrijke kwesties. De leiders van Oekraïne, Rusland, Frankrijk en Duitsland doen er alles aan om de soevereiniteit en de territoriale integriteit van Oekraïne te respecteren. Zo zullen ze regelmatig bijeenkomen om er op toe te zien dat het akkoord weldegelijk correct wordt uitgevoerd.
Motivatie: Na al het negatieve nieuws rond de oorlog in Oekraïne is er eindelijk beterschap in zicht. Het is belangrijk dat de leerlingen weten dat zo'n oorlog in de eerste plaats zeer slecht is voor de mensen die daar wonen, maar anderzijds ook zeer nefast is voor de economie in Oekraïne. Nu zo'n staakt-het-vuren kan gebruikt worden heeft het land even de tijd om zich een beetje te organiseren en te stabiliseren. De leerlingen kunnen de economische gevolgen van oorlogen aan de hand van dit voorbeeld beter leren inschatten. Het heeft niet enkel economische gevolgen voor Rusland en Oekraïne maar ook voor België kan dit negatieve gevolgen hebben. Stel dat België een politiek standpunt zou innemen en zich in het conflict zou betrekken, kan Rusland onze invoer en uitvoer proberen te boycotten.
Bronnen:
- VTM Nieuws. (15 februari 2015). Bestand in Oekraïne lijkt stand te houden. Geraadpleegd op 26 februari 2015, via https://nieuws.vtm.be/buitenland/128510-bestand-oekraine-lijkt-stand-te-houden.
- Akkoord over staakt-het-vuren op 15 februari. (12 februari 2015). Geraadpleegd op 26 februari 2015, via https://www.standaard.be/cnt/dmf20150211_01523608.
Artikel 2: Sky and BT retain Premier League TV rights for record 5.14bn pound
Datum: 10/02/2015
Samenvatting: De TV zenders Sky Sports en BT Sports hebben de uitzendrechten van de Engelse 1e voetbalklasse, de Premier League, voor de volgende 3 seizoenen opgekocht voor een bedrag van 5,14 miljard Pond. Volgens sporteconomen zullen deze kosten nooit gedekt kunnen worden voor de TV zenders, zelfs niet met de reclame inkomsten. De reden dat ze toch deze enorme bedragen betalen, zou voortkomen uit de prestige van de TV zenders om de Premier League te mogen uitzenden en uit het klantenbestand dat ze hiermee behouden. De klanten hebben ook nog andere producten (gsm, die ze bij deze zenders of het overkoepelende bedrijf afnemen, waardoor deze toch nog winst kunnen maken.
Motivatie: Dit artikelt is een voorbeeld dat een bepaald product verlieslatend kan zijn, maar door een combinatie met andere producten toch nog winst kan genereren. De leerlingen kunnen erop attent gemaakt worden dat in bepaalde takken van de economie niet altijd op 1 product dient gefocust te worden maar dat een grote marktspeler dit kan gebruiken om andere producten mee aan te bieden. Zo zal het bedrijf dan over het geheel winst maken, wat de globale doelstelling van het bedrijf uiteindelijk toch is. Hierbij kan er door de leerlingen ook gezocht worden naar andere bedrijven die deze strategie toepassen, zoals bijvoorbeeld Belgacom en Telenet.
Bronnen:
-
Sky and BT retain Premier League TV rights for record £5.14bn. (10 februari 2015). Geraadpleegd op 26 februari 2015, via https://www.theguardian.com/football/2015/feb/10/premier-league-tv-rights-sky-bt.
-
Bedragen zij niet meer van deze planeet. (11 februari 2015) Geraadpleegd op 26 februari 2015, via https://sporza.be/cm/sporza/voetbal/buitenland/Engeland/1.2236664
-
TV-rechten Premier League voor waanzinnig bedrag verkocht. (10 februari 2015). Geraadpleegd op 26 februari 2015, via https://www.nieuwsblad.be/sportwereld/cnt/dmf20150210_01521995.
Artikel 3: Peter Praet (ECB) 'De groeivooruitzichten verbeteren'
Datum: 25/2/2015
Samenvatting: De Europese Centrale Bank (ECB) zal van februari tot september elke maand 60 miljard in de Europese economie steken. De reden hiervoor is dat de monetaire en economische toestand in het eurogebied er slecht aan toe was zodat er een gevaar ontstond op een gevaarlijke deflatie. De ECB zal elke maand 60 miljard euro aan overheidspapier opkopen zodat de inflatie rond de 2 procent gekregen kan worden. Peter Praet, de hoofdeconoom van de ECB, zegt dat deze financiële injectie op het juiste moment komt door de dalende eurokoers en de gezakte olieprijzen. Echter beseft hij ook wel dat de politici van landen ook hun verantwoordelijkheid moeten nemen om structurele hervormingen door te voeren. Alleen zo kunnen de economische toestanden verbeterd worden binnen Europa.
Motivatie: Aan de hand van dit artikel kan het monetair beleid en de werking en de taken van het ECB uitgelegd worden aan de leerlingen. Eveneens wordt er in dit artikel gezegd welke andere factoren er aanwezig moeten zijn om deze kapitaalinjecties tot een succes te laten uitdraaien. Dit kan interessant zijn dat de leerlingen stilstaan dat extra geld op zich niet per se een succesfactor is, maar dat er ook andere zaken zijn die hierin meespelen.
Bronnen:
- Killemaes, D., & Vangelder, J. (25 februari 2015). Peter Praet (ECB): 'De groeivooruitzichten verbeteren'. Geraadpleegd op 26 februari 2015, via https://trends.knack.be/economie/beleid/peter-praet-ecb-de-groeivooruitzichten-verbeteren/article-normal-536551.html.
-
Redactie. (19 februari 2015). Binnenkijken bij de ECB: zo verliep de 'bazooka'-vergadering. Geraadpleegd op 26 februari 2015, via https://www.hln.be/hln/nl/960/Buitenland/ article/detail/2224628/2015/02/19/Binnenkijken-bij-de-ECB-zo-verliep-de-bazooka--vergadering.dhtml.
Artikel 4: Consumentenprijzen in eurozone blijven dalen
Datum: 24/02/2015
Samenvatting: Het Europees statistiekbureau Eurostat heeft berekeningen gemaakt die aantonen dat de inflatie in de eurozone in januari -0.60% bedragen, terwijl dit in december 2014 nog -0.20% bedroeg. Hiermee wordt er het laagste percentage sinds juli 2009 bereikt. Landen als Griekenland, Bulgarije hebben de laagste percentages terwijl Malta, Roemenië, Oostenrijk, Zweden en het Verenigd Koninkrijk een positieve infilatie hebben. Aangezien de kerninfilatie in de eurozone in januari 1.0% bedroeg is er een lichte stijging van 0.8% waar te nemen van de prijzen.
Motivatie: Een dalende inflatie in de eurozone zorgt voor meer koopkracht en is op zich beter voor de economie. Maar er zijn ook een aantal negatieve zaken verbonden aan een dalende inflatie. Eveneens speelt een positieve inflatie in het ene land en een negatieve inflatie in een ander land een grote rol in de import en export die deze landen zullen hebben. De leerlingen kunnen in groepjes stilstaan bij de effecten die een dalende inflatie heeft op de economie, en kunnen dan de voor- en nadelen bespreken dat een bepaald land heeft bij een positieve of negatieve inflatie t.o.v. andere landen.
Bronnen:
-
Consumentenprijzen in eurozone blijven dalen. (24 februari 2015). Geraadpleegd op 26 februari 2015, via https://trends.knack.be/economie/finance/consumentenprijzen-in-eurozone-blijven-dalen/article-normal-536211.html.
-
Prijzen dalen in Europa. (24 februari 2015). Geraadpleegd op 26 februari 2015, via https://www.deondernemer.nl/deondernemer/673734/Prijzen-dalen-in-Europa.html.
Artikel 5: Waarom Google Glass faalde
Datum: 05/20/2015
Samenvatting: De geheime onderzoeksafdeling van Google, Google X, heeft de slimme bril 'Google Glass' vroegtijdig geïntroduceerd op de markt. Hierbij werd er te weinig benadrukt dat het een testproduct was dat in nog in een zeer vroeg fase zat en nog verbeterd moest worden. Dit had als gevolg dat de mensen het als een volwaardig product beschouwden en helemaal niet tevreden waren hiervan. De slechte publiciteit die de Google Glass kreeg zorgde ervoor dat een aantal leden van het Google X-team teleurgesteld waren en het bedrijf verlieten.
Motivatie: De introductiefase is een fase van vallen en opstaan, dat elk product moet meemaken in zijn productencyclus. De Google Glass is hier een goed voorbeeld van dat algemeen bekend is bij de leerlingen, wat ervoor zal zorgen dat ze het concept van de productencyclus sneller zullen begrijpen.
Bronnen:
-
Waarom Google Glass faalde. (5 februari 2015). Geraadpleegd op 26 februari 2015, via https://datanews.knack.be/ict/nieuws/waarom-google-glass-faalde/article-normal-530991.html.
-
Bilton, N. (4 februari 2015). Why Google Glass broke. Geraadpleegd op 26 februari 2015, via https://www.nytimes.com/2015/02/05/style/why-google-glass-broke.html?_r=1.