DECEMBER

Artikel 1: Groeiende kloof tussen arm en rijk hindert economische groei

Datum: 9/12/2014

Samenvatting:  Uit een werkdocument van de OESO is gebleken dat de inkomensongelijkheid tussen arm en rijk de laatste dertig jaar nog nooit zo groot is geweest als nu. De 10 procent rijksten van de bevolking heeft vandaag 9,5 keer het inkomen van de 10 procent armsten. Enkele 10 tallen jaren geleden, in 1980 was deze verhouding nog 7 op 1. Deze tendens heeft een negatief gevolg op de economische groei. De inkomensongelijkheid stijgt het hardst in de Verenigde Staten, Finland, Israël, Nieuw-Zeeland en Zweden. In België is deze ongelijkheid eerder een zwakke groei. Om de groeiende inkomensongelijkheid aan te pakken, stelt de OESO voor om de rijken zwaarder te belasten en maatregelen te nemen om de situatie van de armste 40 procent van de bevolking te verbeteren.

Motivatie: Dit artikel zou ik tijdens de les economie kunnen gebruiken als lesbegin bij het onderwerp inkomen van de bevolking, economische groei of welzijnsorganisaties. Na het lezen van het artikel zou ik de leerlingen vragen om eens na te denken waarom deze stijgende ongelijkheid een negatieve invloed heeft op de economische groei. De leerlingen kunnen nadien ook nadenken over enkele mogelijke oplossingen en hun mening hierover bevragen.  Ze kunnen ook aan de hand van dit artikel opzoek gaan naar de taak van OESO.

Bronnen:

  1. OESO: Toenemende kloof tussen arm en rijk is slecht voor de groei. (9 december 2014). Geraadpleegd Op 28 december 2014, via https://trends.knack.be/economie/beleid/oeso-toenemende-kloof-tussen-arm-en-rijk-is-slecht-voor-de-groei/article-normal-516981.html.
  2. Fiers, D. (9 december 2014). Groeiende kloof tussen arm en rijk hindert economische groei.Geraadpleegd op 28 december 2014, via https://deredactie.be/cm/vrtnieuws/economie/1.2175093.

 

Artikel 2: 'Zelfs bij prijs van 20 dollar grijpen we niet in' 

Datum: 24/12/2014

Samenvatting

Ali al-Nai­mi, de mi­nis­ter van Ener­gie van Sau­di-Ara­bië is de vertegenwoordiger van Saudi-Arabië en is de machtigste man in de organisatie van olie exporterende landen, kortweg OPEC genoemd. Het was een hele tijd de strategie van OPEC om de prijs hoog te houden en indien het nodig was de productie te verlagen. Maar sinds de prijsvergadering eind november heeft hij beslist om het productiepeil op 30 miljoen vaten per dag te houden. 

Al-Naimi wil met deze verandering in strategie de olieprijs laag houden en zo de concurrenten uit de markt houden. Niemand haalt immers zo goedkoop een vat olie uit de grond als de Saudi's. Vooral de landen Iran en Venezuela zijn erg tegen deze beslissing. 

Het blijft de vraag hoe ver de olie­prijs de ko­men­de maan­den nog zal zak­ken. Al-Nai­mi ge­looft al­vast niet dat die snel nog in de buurt zal komen van de vroe­ge­re re­cord­hoog­tes. ‘Het zou goed kun­nen dat de olie­prijs nooit nog 100 dol­lar per vat zal kos­ten’, be­sluit hij.

Motivatie:

Dit artikel kan ik gebruiken als het gaat over de monopolistische concurrentie en de prijsvorming. De OPEC is één van de belangrijkste voorbeelden als het gaat over de prijsvorming van een bepaald product. Als we het hebben over de verschillende markvormen, is olie een zeer goed voorbeeld om de monopolistische concurrentie te illustreren. In dit artikel worden ook de mogelijke gevolgen van de verandering van de productie besproken en zo wordt de link gelegd met vraag en aanbod.

Bronnen:

  1. Hanegreefs, S. (23 december 2014). ‘Zelfs bij olieprijs van 20 dollar grijpen we niet in’. Geraadpleegd op 28 december 2014, via https://www.tijd.be/politiek_economie/internationaal_algemeen/Zelfs_bij_olieprijs_van_20_dollar_grijpen_we_niet_in.9582013-3466.art?ckc=1&ts=1433674723.

  2. Oil price fall not Opec's fault, Gulf ministers say. (21 december 2014). Geraadpleegd op 28 december 2014, via https://www.bbc.com/news/business-30571382.

 

Artikel 3: Noorse kroon minder waard dan Zweedse

Datum: 17/12/2014

Samenvatting

In West-Europa is Noorwegen de grootste olieproducent. Ondanks dat Noorwegen zijn olie-inkomsten in een investeringsfonds heeft gestopt, leidt het onder de dip in de oliemarkt. Hierdoor verlaagde vo­ri­ge week de Noor­se cen­tra­le bank de rente voor het eerst in drie jaar tijd om de eco­no­mie te sti­mu­le­ren.‘De eco­no­mie zal onder druk blij­ven staan zo­lang de Brent-olie onder 70 dol­lar per vat no­teert’, zei de gou­ver­neur van de cen­tra­le bank. Zo zakte de kroon voor het eerst sinds 2000 onder pariteit tegenover de Zweedse kroon. 

Motivatie

Dit artikel zou ik gebruiken tijdens de lessen over het thema wisselkoersen. De link kan in dit artikel ook gelegd worden met de taak van de centrale bank van een land. De leerlingen moeten uitzoeken aan de hand van enkele andere bronnen, hoe het komt dat de econmie onder druk zal blijven staan indien de olie onder 70 dollar per vat blijft.  Het is leerrijk om eens dit fenomeen een te vergelijken met de euro. Hieruit kunnen dan de voor en de nadelen van de euro worden besproken. 

Bronnen:

  1. Noorse kroon minder waard dan Zweedse. (17 december 2014). Geraadpleegd op 28 december 2014, via https://blendle.com/i/de-tijd/noorse-kroon-minder-waard-dan-zweedse/bnl-detijd-20141217-3794620.
  2. Noorse kroon minder waard dan Zweedse. (17 december 2014). Geraadpleegd op 28 december 2014, via https://www.tijd.be/nieuws/archief/Noorse_kroon_minder_waard_dan_Zweedse.9579807-1615.art.

 

Artikel 4: BBC filmt wantoestanden in Chinese Apple-fabriek

Datum: 19/12/2014

Samenvatting

BBC heeft gedurende een reportage geheime beelden laten zien van de arbeidsomstandigheden in een Applefabriek waar de Iphone 6 geproduceerd wordt. Het resultaat is schokkerend. De arbeidsomstandigheden zijn er alles behalve optimaal. BBC stuurde een verslaggever undercover om de filmbeelden te maken. 

Zo moest hij 18 dagen achter elkaar werken zonder een dag vrij te hebben. Op de beelden zie je werknemers die slapen tijdens het werken door. 

Het meest schokkerende is dat Apple reeds in 2010, toen 14 Apple-medewerkers in China zich van het leven beroofden, nieuwe richtlijnen in het leven heeft geroepen om zijn werknemers te beschermen. Maar uit dit verslag blijkt duidelijk dat er geen controle naar deze richtlijnen werd gedaan.  

 Motivatie: 

In het vierde jaar tijdens het onderwerp duurzaam ondernemen kan ik dit filmfragment van de BBC gebruiken om de arbeidsomstandigheden in andere landen te illusteren. De leerlingen kunnen de verschillen tussen de omstandigheden in België en in China noteren en bespreken. Het onderwerp leunt nauw aan bij de leefwereld van de jongeren waardoor ze extra zullen nadenken over de verschillende werkomstandigheden. De leerlingen kunnen aan de hand van dit fragment nadenken over enkele oplossingen voor het probleem. 

Bronnen:

  1. Secret video of ‘exhausted workforce’ in Chinese factory making Apple products. (18 december 2014). Geraadpleegd op 28 december 2014, via https://www.bbc.com/news/business-30540538
  2. BBC filmt wantoestanden in Chinese Apple-fabriek. (19 december 2014). Geraadpleegd op 19 december 2014, via https://www.demorgen.be/buitenland/bbc-filmt-wantoestanden-in-chinese-apple-fabriek-a2157440/.

Artikel 5: Niemand ontsnapt aan de Big 10

Datum: 19/12/2014

Samenvatting

De big 10 zijn de tien grootste voedingsbedrijven ter wereld. De bekendste bedrijven zijn Coca-Cola, Danone, Unilever, Kellogg's, Mars en Nestlé. Deze bedrijven bepalen zowat de volledige voedselbevoorrading van de planeet. Ze hebben hierdoor een enorme inpact op hoe we leven en werken. Als we kijken naar hun broeikasgassen kunnen we vaststellen dat ze evenveel produceren als Zweden,Finland, Noorwegen en Denemarken samen.

De directeur van Oxfam International, Winnie Byanyami, vindt dat deze bedrijven veel te weinig doen om hun ecologische voetafdruk onder controle te bregen. Enkel Coca-Cola doet de afgelopen maanden behoorlijke inspanningen om hun negatieve impact op het milieu te beperken. 

Opvallend is wel dat de grootste voedselbedrijven zélf steeds meer geconfronteerd worden met de gevolgen van hun slecht klimaatbeleid. Zo verliest Unilever meer dan 400 miljoen dollar per jaar ten gevolge van extreme weeromstandigheden. Stormen, overstromingen en droogtes zorgden er ook voor dat General Mills tijdens de eerste drie maanden van 2014 maar liefst 62 productiedagen verloor.

Motivatie

Dit artikel past perfect in de thema's duurzaam ondernemen, welvaart en milieu. De meeste leerlingen kennen deze bedrijven en beseffen vaak de impact op het milieu niet. Dit artikel kan gebruikt worden als insteek voor een uitstap naar Oxfam, het project de zuiddag of andere sociale projecten. 

Bronnen:

  1. Vidal, K. (18 december 2014). Niemand ontsnapt aan de Big 10. Geraadpleegd op 28 december 2014, via https://www.demorgen.be/economie/niemand-ontsnapt-aan-de-big-10-a2156180/.